Jump to content

FRUITY LOOPS 101 - PLEASE direct -ALL- FL questions here


Recommended Posts

Does anyone know who to get the FL5 piano roll to snap notes to the grid like it did in FL4?

See the drop bar that says "snap"? It should be in the same panel that has the "metronome" option. If it's set to "none", change it to line or cell.

Link to post
Share on other sites
  • Replies 2.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

This hasn't happened to me before I don't think but when I'm in FL and I turn down the Winamp volume, the FL volume goes down as well. Maybe all I need to do is restart my comp but still, what would cause this to happen?

Link to post
Share on other sites

About the overall volume being too low that I talked about in my last post, I was referring to the FL volume being low, not my speakers. I'm saying when I compare a song I've made to a professional song (or the ones off of this site for that matter), the volume is lower than those songs. The only way I've figured how to make it louder is the Fruity 7 Band EQ, but that takes a ton of tweaking that I'd rather not do if I can help it. I'm just wondering if there's another way to get the volume louder.

Link to post
Share on other sites
About the overall volume being too low that I talked about in my last post, I was referring to the FL volume being low, not my speakers. I'm saying when I compare a song I've made to a professional song (or the ones off of this site for that matter), the volume is lower than those songs. The only way I've figured how to make it louder is the Fruity 7 Band EQ, but that takes a ton of tweaking that I'd rather not do if I can help it. I'm just wondering if there's another way to get the volume louder.

Your volume in FL shouldn't be that low. I think you should pick up new drivers (eg. asio4all) and adjust the volume from there so that when you add a new instrument, it'll be of reasonable volume without tweaking. Besides the channel volume to the left of the channel itself, going to Channel Settings, the "Misc" tab, and then pumping up the volume knob will give you as much loudness as you need. A Compressor with high gain will also do the trick.

Link to post
Share on other sites

* Bump Me if this question already passed, im havin' problems with the following:

Everytime I export a song from FL to mp3 the first few steps are not being played. Do I have to start my songs 4 bars late everytime? :? Cuzz then you have to wait like 16 steps before the song starts, and thats too long for my sake :P . And starting the song after 4/8/12 steps just feels 'outta rhythm' to me. So if anyone have some kind of advice for me on this matter, it would be great :) ..

I hope to hear from you soon..

thnx in advance :D ..

Link to post
Share on other sites
* Bump Me if this question already passed, im havin' problems with the following:

Everytime I export a song from FL to mp3 the first few steps are not being played. Do I have to start my songs 4 bars late everytime? :? Cuzz then you have to wait like 16 steps before the song starts, and thats too long for my sake :P . And starting the song after 4/8/12 steps just feels 'outta rhythm' to me. So if anyone have some kind of advice for me on this matter, it would be great :) ..

I hope to hear from you soon..

thnx in advance :D ..

* Erhm... Guys? anyone? I Really need help with this one :roll:

Link to post
Share on other sites
* Bump Me if this question already passed, im havin' problems with the following:

Everytime I export a song from FL to mp3 the first few steps are not being played. Do I have to start my songs 4 bars late everytime? :? Cuzz then you have to wait like 16 steps before the song starts, and thats too long for my sake :P . And starting the song after 4/8/12 steps just feels 'outta rhythm' to me. So if anyone have some kind of advice for me on this matter, it would be great :) ..

I hope to hear from you soon..

thnx in advance :D ..

* Erhm... Guys? anyone? I Really need help with this one :roll:

check to make sure the pattern starts when you want it to start, as well as check for any instruments muted or controllers off in the very beginning.

Link to post
Share on other sites

Is there a tutorial for someone just starting FL? I tried the links on the page but most of them were dead. Like I need a tutorial for the total newbie, I don't know what half the stuff means tried the FL page wasn't much help :o Any help would be greatly appreciated :)

Link to post
Share on other sites

I was wondering if anyone has anymore of the files that FL uses to cut stuff in piano roll (whaddayacallit? cutting thingie...er...@_@...)or is it called chop...whatever...I was wondering if there was a way to get different ones. (yes, I know it's better to cut it yourself but I'm lazy)

Link to post
Share on other sites

Hi! new here, and something's up with my fruity loops. I dunno if this is the right place to ask?

When I try and open the program, it says there's an error and must close. I'm then prompted a second time saying quote:

Exception ERegistryException in module FLENGINE.DLL at 00064BBE

I tried reinstalling it but it gets to about 10 seconds remaining and says I need to reinstall it as an administrator. I also tried repairing it.

What's the deal?! :?

haha, thanks!

Link to post
Share on other sites

actually it isnt noob friendly.

I remember the 1st time my friend tried to turn me onto it. it was version 3 and was so stuck and everything sounded horrible. i couldnt figugre anything out so I gave up. then I tried digital performer and cool edit and mxwaver. they all failed. So tried reason and faled too, so i went back to FL and 4 came out so i decided to learn it. and it took me a year to figure out basically 95% of it.

Link to post
Share on other sites

I'm working on a file, but now whenever I open it up, I get this message:

An error occured while reading the FLP file.

It may be corrupted, or some plugn caused an error while opening.

After pressing the "OK" button, I can still nagivate the file with few errors. However, when I try to play it, no sound is produced. If I press the exit button, FL Studio stalls.

I've trade saving to a different file, deleting all the effects, and deleting all channels except for 3x OSC. The same problem is produced.

Any suggestions? I wasn't terribly far along, but it'd be annoying if I would have to begin again.

Thankyou.

Link to post
Share on other sites
Cracking/stealing programs is frowned upon in Remixing.

You're damn right. Posts deleted.

WBS: Don't ask about that shit in here. You want a good remixing program? Buy FL, or find a good free equivalent. Don't ask for information about piracyhere. It isn't just frowned upon; it's forbidden. :whatevaa: End of discussion.

Link to post
Share on other sites
I'm working on a file, but now whenever I open it up, I get this message:
An error occured while reading the FLP file.

It may be corrupted, or some plugn caused an error while opening.

After pressing the "OK" button, I can still nagivate the file with few errors. However, when I try to play it, no sound is produced. If I press the exit button, FL Studio stalls.

I've trade saving to a different file, deleting all the effects, and deleting all channels except for 3x OSC. The same problem is produced.

Any suggestions? I wasn't terribly far along, but it'd be annoying if I would have to begin again.

Thankyou.

I had the same problem as you. It deleted my first song for the S3&K project (and many more songs). I don't think there's a way to fix it. You just have to save multiple copies of your .flp regularly.

Link to post
Share on other sites

Ok, here is something weird. When I first started a project in FL (version 5 if it matters) everything was fine. I saved it, closed the program, and went to do some work.

I came back, opened the program, and everything opened fine, but, after a few attempts at opening different projects, one of two things would happen.

A) My left speaker on my headphones would clip, and then be silent if I played back the song, leaving all audio to be put through one speaker.

B) Everything but SAMPLES would play, but samples would make no noise, despite all volumes being up and no problems with effects or automation (I triple checked). VSTi's and Generators and such would be fine, but, samples (all .wav format) wouldnt play.

The strange thing about these two occurances is NO error message appears. There seems to be no explination. Can anybody help me out?

Thanks a million (this is frustrating because all these problems are happening for my ORC peice mostly, and deadlines a comin! :lol: )

Link to post
Share on other sites

problem A is pretty common to me, Maestro. Some of my older .flps do it sometimes, and i'll have to reload them a couple of times or reboot to make it work. It happens particularly often when i have some Buzz wah wah plugin in my effects chain that i used to use a lot. Might not be of much help, just to let you know it's another thing that occurs here and then.

Link to post
Share on other sites
problem A is pretty common to me, Maestro. Some of my older .flps do it sometimes, and i'll have to reload them a couple of times or reboot to make it work. It happens particularly often when i have some Buzz wah wah plugin in my effects chain that i used to use a lot. Might not be of much help, just to let you know it's another thing that occurs here and then.

Haha, guess what effect I was using with the buzz effect adaptor? :lol:

The wah wah coupled with an mda Ringmod pretty much caused most of the problems as far as I can see.

Thanks chokey. :lol:

Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...

Aright, I've got a few questions for the FL people.

Firstly, I have trouble with slides. I can't ever seem to use them, especially when it comes to a VSTi (which is like all I use). And another thing probably related to that, you know that little window that pops up when you double click on a note bar in the piano roll? None of the options in that window work for anything outside of drum samples much like the above issue.

Another thing I'd like to know is how you deal with a huge CPU load. I usually have around 6-10 VSTis and a ton of drums and FX and whatever else I can fit into a song. Everything starts chugging when I get about 3/4 of all of that together. I have a P4 3.2ghz processor and 512MB of RAM.

And one more thing. Is it possible to get the Slayer 2 to sound clear instead of muddy like it does whenever I use it? I swear, I CANNOT get a crisp sound out of it at all. Also, the Slayer 2 falls victim to the problems in the above paragraphs, if anyone knows how to fix it specifically.

Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.

×
×
  • Create New...